skelet blad 2 


Inleiding

Op vrijwel iedere middelbare school staat wel het geraamte van de mens. Meestal is dat een afgietsel in kunststof.
Met behulp van dat skelet, maar ook met een afbeelding kun je een heleboel over jezelf te weten komen.

Je kunt op verschillende plaatsen van je lichaam ook je eigen skelet voelen. Bijvoorbeeld bij je elleboog, je hoofd en je knie. Ga bij jezelf maar eens na op welke plaatsen je nog meer de botten kunt voelen.

Het skelet zorgt voor stevigheid en het geeft je lichaam de vorm die het heeft. Bovendien beschermen bepaalde delen van het skelet zoals de schedel en de borstkas bepaalde organen.

Om de verschillende botten bij elkaar te houden en om te kunnen bewegen heb je ook nog spieren nodig. Zonder die spieren zou je, ondanks je skelet, in elkaar zakken.

Al lang geleden viel het mensen op dat de skeletten van de verschillende zoogdieren erg op elkaar lijken., ze hebben hetzelfde bouwplan. De botten van dieren hebben ook dezelfde namen als de botten van de mens.

Toch hebben niet alle onderdelen dezelfde functie.
Een vleermuis heeft heel andere voorpoten dan een hond. De bouw van de voorpoot is aangepast aan de manier waarop het dier die voorpoot gebruikt. De vleermuis gebruikt hem om te vliegen en de hond staat en loopt er mee.

Het doel van dit onderdeel is dat je meer te weten komt over de bouw en functie van het skeleten door zelf onderzoek te doen ook over de overeenkomsten en verschillen die er zijn tussen het skelet van de mens en dat van andere zoogdieren.

Eerst moet je daarvoor het skelet van de mens bestuderen. De volgende bladzijde geeft daarover informatie.



 
©scholte/marree